Dietos Golema nezdolali.

02.05.2024 20:50

Utkání proti favoritovi ze Zlína skončilo o uplynulém víkendu jasným výsledkem hostujícího celku, kdy i přes obětavou snahu domácích bylo jednoznačně znát, kdo bude tím aktivnějším mužstvem.

Dietos vstupovali do zápasu s určitými změnami, jak v útočné, tak obranné řadě a dlouho to vypadalo, že by se mohlo dařit eliminovat útočné snahy Golems a držet se soupeřem krok, co nejdéle. Jedinou kaňkou byla chyba při odkopu míče, jehož výsledkem bylo tzv. safety oceněné dvěma body. To bylo vše, co dokázal Zlín v průběhu první čtvrtiny na Tyršově stadionu předvést. Vše mělo ale teprve přijít. Aby toho už tak nebylo málo na oslabenou sestavu Šumperka, tak musel po zranění ze zápasu odstoupit zkušený Jiří Polách hrající na pozici defenzivního lajnaře a také jeden z hráčů zastávajících roli kapitána.

Jako velká slabina Dietos se ukazuje produktivita útoku a schopnost plynule se posouvat po hřišti, kdy také v utkání proti Zlínu se útok trápil a běhová hra téměř neexistovala. Když se k tomu přidaly individuální chyby při hře vzduchem, tak nebylo divu, že zlínští rozjeli ve druhém dějství naplno svůj stroj na body. Necelé dvě minuty před koncem druhé čtvrtiny za nepříznivého stavu 0:18 už asi každý z příchozích vyhlížel poločasovou pauz. Ale právě v této pasáži zahrál Šumperk nejlépe z celého utkání, když po chybách Golems nejen, že skóroval díky touchdownu Hugo Hegnera, ale navíc mohl do kabin odcházet s daleko lepším výsledkem a příležitost k tomu měl. Ovšem nestalo se tak, a proto zůstal stav 7:18 z pohledu domácích.

Jestliže fanoušci očekávali zlepšenou hru Šumperka a honbu za zdramatizováním utkání, tak byli zklamáni, protože po dvou běhových touchdownech hostujícího Veselky byl průběžný stav 7:32. V tu chvíli bylo jasné, že poslední čtvrtina už bude pouze formalitou. V ní ještě dvakrát udeřili zlínští, ale naprázdno nevyšla ani družina Dietos, když si zasloužený touchdown zachytil widereceiver David Křepský. Následný pokus o dvoubodovou konverzi byl neúspěšný. Konečný výsledek utkání vyzněl pro šumperské krutě, ale zcela zaslouženě. Nutno ovšem podotknout, že Dietos, kteří z důvodu marodky a úzké hráčské základny musejí rotovat sestavou, čelili nesmírně silnému a početnějšímu soupeři, který má dle všech předpokladů našlápnuto k celkovému prvenství v letošním ročníku třetí ligy. Šumperk nyní čeká dvoutýdenní odpočinek a 11. května zamíří na půdu Hradce Králové, kde budou čelit místním Dragons.

Na závěr je potřeba zmínit také milou událost, že klubu se podařilo v minulých dnech navázat spolupráci s novým partnerem, který jej podpořil nemalou finanční částkou. Tiskový mluvčí klubu Milan Kolřík k tomu dodává: ,,Jsme rádi, že do rodiny našich klubových partnerů můžeme přivítat skupinu společností MAPO Group a.s. Velké díky patří jejich jednateli JUDr. Martinu Poláchovi, který nás neváhal podpořit a my si toho velice vážíme. Doba je nejen pro kluby na amatérské úrovni náročná a právě díky podpoře jakou nám MAPO poskytnulo, můžeme bez výraznějších problémů fungovat.‘‘

Jan Kolařík (hlavní trenér): ,,Bohužel i přes přípravu celých dvou tréninků, kdy jsme se speciálně na soupeře připravovali, tak v zápase to vypadalo jako by někteří z hráčů viděli fotbal vůbec poprvé v životě. Tady si musí každý šáhnout do svědomí, zda opravdu nechá na hřišti (a nemyslím jen zápas) vše. Škoda, že se nám nepodařilo na konci poločasu dostat na rozdíl jednoho touchdownu, což by možná Zlín trošku znervóznilo a nám vlilo elán na druhou půlku. V ní totiž docházel obraně dech, kdy prostě díky neschopnosti útoku trávila na hřišti až mnoho času. Na druhou stranu se také ukázalo, že jestliže hráči dělají, co mají, tak fotbal dokážeme hrát, protože ve čtvrté čtvrtině jsme měli skvělý drive zakončený touchdownem. Stejně jako proti Karlovým Varům.  Čekají nás tři zápasy do konce základní části a já stále věřím, že máme na to vytěžit z nich alespoň dvě výhry a doufat v účast v play-off. Samo to ale nepůjde a musíme využít pauzy mezi utkáními k co nejlepší přípravě. Bohužel nám již nepomůže jeden z nejlepších hráčů Pavel Staníček, který utrpěl v závěru utkání smolné zranění kotníku.‘‘

Autor: mik, Foto: Lukáš Ospálek